Kivira_logo

Julkisivurappaus

Rappaus ulkona, tässä yleisimmät rappaustyypit, kolmikerrosrappaus, kaksikerrosrappaus, ohutrappaus, kuultorappaus, slammaus ja rappauslaastit, joita käytetään julkisivurappauksissa.

Tutustu myös rapattu puutalo ja rappaus sisällä.Rappaustyypit

Eri rappastyypit, kuten komikerrosrappaus, ohutrappaus, paksurappaus, kuultopinnoite, slammaus kertovat jo nimenkin mukaan millaisesta rappauksesta on kyse. Nykyaikaisissa hyvin eristetyissä kohteissa käytetään yleensä ohutrappausjärjestelmiä. Vanhoissa kohteissa on kuitenkin valittava joku muu menetelmä, jonhon ensimmäisenä vaikutta se, kuinka se on aikoinaan rapattu ja kuinka se on pinnoitettu ja millä sen maalattu, myös kohteen sijainti on huomioitava. Näissä tapauksissa, vaikka kyseessä olisi omakotitalo, on syytä keskustella asiantuntijan kanssa.

Oikein ja toimivilla tuotteilla tehty rappaus kestää vuosikymmeniä ja on helppo hoitoinen. Annamme mielellämme neuvoja ja ohjeita, soita ja kysy.


Kolmikerrosrappaus

Kolmikerrosrappaus

Kolmikerrosrappaus on vanha ja perinteinen rappaus, joka koostuu nimensä mukaisesti kolmasta erityyppisestä rappauslaasti kerroksesta. Se ei kuitenkaan määritä itsessään rappauksen paksuutta, siihen vaikuttaa eniten alustan suoruus ja käytettävät laastityypit. Kolmikerrosrappaus koostuu tartuntarappauksesta, täyttö-/oikaisurappauksesta ja pintarappauksesta, ennen aikaan rappaus viimeisteltiin yleensä maalamalla, maali valitaan käytettävän laastitypin mukaan. Pienennä pakasvaurio riskiä, käytä vedenimuluokan W 2 rappauslaasteja. Perinteinen massiivisen tiilitalon rappaus ja rappaus mineraalisille harkkoseinille.


SL 67 rappauslaasti

Kaksikerrosrappaus

Kaksikerrosrappaus koostuu kahdesta erityyppisestä laasti kerroksesta. Rappauksen paksuus voi olla ohuehko tai paksuudeltaan kuin kolmikerrosrappauskin, alustan suoruus ja käytettävät laastityypit määräävät hyvin pitkälti rappauksen kokonaispaksuuden. Rappaus koostuu pohja- ja pintarappauksesta, pintarappaus voi olla Jalolaasti tai esimerkiksi Silikaattilaasti. Tämä rappaustyyppi on yleisin uuden kivitalon raapaus nykyisin.


Multi 5 ohutrappauslaasti

Ohutrappaus

Ohutrappaus tehdään yhdellä värillisellä laastilla, kuten Baumit Multi 5, tai kahdella laastilla, ohutrappauslaastilla ja usein verkotettuna ja pinnoitetaan värillisellä pintalaastilla, kuten Baumit SilikatTop, Baumit Jalolaatilla tai viimeistely voidaan tehdä myös maalaamalla. Suositeltava kerrospaksuus on 5-8 mm, rappaustehdään yleensä verkotettuna. Yleinen omakotitalon rappaus uudisrakentamisessa. Sopii myös kohteisiin, kuten sokkelin rappaus, aidan rappaus, tukimuurin rappaus, ulko grillin rappaus, savupiipun rappaus, tarkista kuitenkin aina valitsemasi tuotteen sopivuus käyttötarkoitukseen tai mahdolliset rajoitteet.


kuultorappaus

Kuultorappaus

Kuultorappaus tehdään yhdellä laastilla ohuena kevyesti peittävänä kerroksena. Pinta viimeistellään hiertämällä. Alustan epätasaisuuksia ei yritekään peittää, vaan alusta voi osin jopa olla näkyvissä. Tällä rappaustyypillä jäljitellään vanhojen keskiaikaisten kivilinnojen muurauksen yhteydessä tehtyä "säkkirappausta" jolla muuraussaumasta ylipursunut kalkkilaasti levitettin ohuelti koko seinäpinnan yli. Tähän rappaukseen sopivia laasteja ovat Baumit Jalolaastit MSP, SEP ja EST, kuten myös Multi 5.


slammaus

Slammaus

Slammaus tehdään yhdellä laastilla. Slammaus voi olla rappauksen päälle tehtävä pintarappaus tai mineraaliselle alustalle tehtävä ohutpinnoitus. Laasti levitetään tasaisena ohuena kerroksena ja pinta viimeistellään esimerkiksi harjaamalla. Laasteina voidaan käyttää Baumit Jalolaasteja vakoinen/värillinen tai ohutrappauslaasteilla, jos pinta viimeistellään maalaamalla. Käytetään betoniaidan slammaus, seinän pinnoitus, savupiipun slammas, takan pinnoitus.


terastirappaus

Terastirappaus

Terastirappaus on pintarappaustyyppi, joka tehdään riitävän vahvan oikaisurappauksen päälle. Terastirappauksen paksuun on 10-20 mm, riippuen kiviaineksesta ja tarastirappauksen tyypistä. Terastirappausta on kolme eri tyyppiä, jotka eroavat toisistaan pääasiassa viimeistelynsä osalta. Pesuterasti viimeistellään pesemällä pinta puhtaaksi niin, että rappauslaastin runkoaineet tulevat näkyviin. Hakattuterasti viimeistellään hakkaamalla pinnasta ohut kerros pois, hammastelulla taltalla. Tätä rappausta on käytetty vanhoissa 40-50 luvulla rakennetuissa kerrostaloissa, usein ensimmäisen kerroksen seinissä ja pääsisään käyntien ympärillä. Revittyterasti käsitellään repimällä pinta piikihiertimellä, joilloin runkoaineet tulevat esiin ja pinta jää karheaksi.