Kivira_logo

Julkisivurappaus

Rappaus ulkona, tässä yleisimmät rappaustyypit, kolmikerrosrappaus, kaksikerrosrappaus, ohutrappaus, kuultorappaus, slammaus ja rappauslaastit, joita käytetään julkisivurappauksissa.

Tutustu myös rapattu puutalo, rappaus sisällä, rappausprofiilit.Rappaustyypit

Eri rappastyypit, kuten komikerrosrappaus, ohutrappaus, paksurappaus, kuultopinnoite, slammaus kertovat jo nimenkin mukaan millaisesta rappauksesta on kyse. Nykyaikaisissa hyvin eristetyissä kohteissa käytetään yleensä ohutrappausjärjestelmiä. Vanhoissa kohteissa on kuitenkin valittava joku muu menetelmä, jonhon ensimmäisenä vaikutta se, kuinka se on aikoinaan rapattu ja kuinka se on pinnoitettu ja millä sen maalattu, myös kohteen sijainti on huomioitava. Näissä tapauksissa, vaikka kyseessä olisi omakotitalo, on syytä keskustella asiantuntijan kanssa.

Oikein ja toimivilla tuotteilla tehty rappaus kestää vuosikymmeniä ja on helppo hoitoinen. Ohjeet, neuvot ja vinkit kaikentyyppisille rappauksille, vuosikymmenten kokemuksella. Autamme sinua selvittämään minkä tyyppinen rappaus sopii kohteesesi. Ota yhteyttä tai soita ja kysy.
perinteinen kolmikerrosrappaus kalkkilaasteilla

Kolmikerrosrappaus

Kolmikerrosrappaus on vanha ja perinteinen rappaus, joka koostuu nimensä mukaisesti kolmasta erityyppisestä rappauslaasti kerroksesta. Se ei kuitenkaan määritä itsessään rappauksen paksuutta, siihen vaikuttaa eniten alustan suoruus ja käytettävät laastityypit. Kolmikerrosrappaus koostuu tartuntarappauksesta, täyttö-/oikaisurappauksesta ja pintarappauksesta, ennen aikaan rappaus viimeisteltiin yleensä maalamalla, maali valitaan käytetyn laastitypin mukaan. Pienennä pakasvaurio riskiä, käytä vedenimuluokan W 2 rappauslaasteja. Perinteinen massiivisen tiiliseinän rappaus tiilitalossa ja rappaus kevytbetoniharkoille, kevytsoraharkoille ja betonipinnoille.
kevennetty rappauslaasti Baumit SL 67

Kaksikerrosrappaus

Kaksikerrosrappaus (ohutrappaus tai keskipaksurappaus, käytettävän laastityypin mukaan) koostuu kahdesta erityyppisestä laasti kerroksesta. Rappauksen paksuus voi olla ohuehko, mutta toimiakseen rappauksen on oltava vähintään 5 mm, esimerkiksi kuitulaasti tai paksuudeltaan kuin kolmikerrosrappauksessa, 10-20 mm, kuten esimerkiksi SL 67 rappauslaasti (vähimmäispaksuus 10 mm), alustan suoruus ja käytettävät laastityypit määräävät hyvin pitkälti rappauksen kokonaispaksuuden. On suositeltavaa käytää lisäksi rappausverkkoa ainakin kaikilla harkko- ja kevytbetonialustoilla. Rappaus koostuu pohja- ja pintarappauksesta, pintarappaus voi olla Jalolaasti tai esimerkiksi Silikaattipinnoite. Tämä rappaustyyppi on yleisin uuden kivitalon raapaus nykyisin. Tätä rappaustyyppiä käytetään mm. tiiliseinä rappaus, kevytbetonin rappaus, harkkoseinän rappaus, erityyppisten muurien ja aitojen rappaus, yleinen ulkorappaus tyyppi.
ohutrappauslaasti, valkoisena tai värillisenä Baumit Multi 5

Ohutrappaus

Ohutrappaus tehdään yhdellä värillisellä laastilla, kuten Baumit Multi 5 ohutrappauslaasti, tai kahdella laastilla. Ohutrappauslaastilla, usein verkotettuna, ja pinnoitetaan värillisellä pintalaastilla, kuten Baumit SilikatTop, Baumit Jalolaatilla tai viimeistely voidaan tehdä myös pelkästään maalaamalla. Suositeltava kerrospaksuus on 5-8 mm. Yleinen omakotitalon rappaus uudisrakentamisessa. Sopii myös kohteisiin, kuten sokkelin rappaus, aidan rappaus, tukimuurin rappaus, ulko grillin rappaus, savupiipun rappaus, maalatun seinän rappaus, tarkista kuitenkin aina valitsemasi tuotteen sopivuus käyttötarkoitukseen tai mahdolliset rajoitteet käytössä.
erittäin hyvin tarttuva sementtivappaa liima- ja ohutrappauslaasti

NHL Ohutrappauslaasti

St. Astier Isochaux on sementtivapaa liima- ja ohutrappauslaasti. Vaalean harmaa, erittäin hyvin tarttuva laasti yleisimmille pinnoille, kuten betoni, tiili, kevytbetoni, erilaiset harkot, maalatut pinnat, seinälaatat, puukuitulevyt jne. Hienojakoisena ja kutistumattomana laastina erinomainen pohjalaasti myös erityyppisille Stucco-laasteille.
kuultorappaus

Kuultorappaus

Kuultorappaus tehdään yhdellä laastilla ohuena kevyesti peittävänä kerroksena. Pinta viimeistellään hiertämällä. Alustan epätasaisuuksia ei yritekään peittää, vaan alusta voi osin jopa olla näkyvissä. Tällä rappaustyypillä jäljitellään vanhojen keskiaikaisten kivilinnojen muurauksen yhteydessä tehtyä "säkkirappausta" jolla muuraussaumasta ylipursunut kalkkilaasti levitettin ohuelti koko seinäpinnan yli. Tähän rappaukseen sopivia laasteja ovat Baumit Jalolaastit MSP, SEP ja EST, kuten myös Multi 5.
slammaus

Slammaus

Slammaus tehdään yhdellä laastilla. Slammaus voi olla rappauksen päälle tehtävä pintarappaus tai mineraaliselle alustalle tehtävä ohutpinnoitus. Laasti levitetään tasaisena ohuena kerroksena ja pinta viimeistellään esimerkiksi harjaamalla. Laasteina voidaan käyttää Baumit Jalolaasteja vakoinen/värillinen tai ohutrappauslaasteilla, jos pinta viimeistellään maalaamalla. Käytetään betoniaidan slammaus, seinän pinnoitus, savupiipun slammas, takan pinnoitus.
terastirappaus

Terastirappaus

Terastirappaus on pintarappaustyyppi, joka tehdään riitävän vahvan oikaisurappauksen päälle. Terastirappauksen paksuun on 10-20 mm, riippuen kiviaineksesta ja tarastirappauksen tyypistä. Terastirappausta on kolme eri tyyppiä, jotka eroavat toisistaan pääasiassa viimeistelynsä osalta. Pesuterasti viimeistellään pesemällä pinta puhtaaksi niin, että rappauslaastin runkoaineet tulevat näkyviin. Hakattuterasti viimeistellään hakkaamalla pinnasta ohut kerros pois, hammastelulla taltalla. Tätä rappausta on käytetty vanhoissa 40-50 luvulla rakennetuissa kerrostaloissa, usein ensimmäisen kerroksen seinissä ja pääsisään käyntien ympärillä. Revittyterasti käsitellään repimällä pinta piikihiertimellä, joilloin runkoaineet tulevat esiin ja pinta jää karheaksi.