Kivira_logo

Rappauslaasti

Rappauslaastit ulos ja yleisimmät rappaustyypit, kolmikerrosrappaus, kaksikerrosrappaus, ohutrappaus, kuultorappaus, slammaus ja rappauslaastit, joita käytetään julkisivurappauksissa.

Tutustu myös rapattu puutalo ja rappaus sisällä.


Rappauslaastin valinta

Ennenkuin valitset käytettävät rappauslaastit ja käytettävän rappaustyypin, on tarkasteltava mitä rapataan, missä rapataan ja mitä on otettava huomioon, ennen rappastöiden aloitusta. Uudiskohteissa valinta usein helpompaa ja vaihtoehtoja enemmän, mutta korjauskohteissa tilanne on kuitenkin aivan toinen ja usein onkin syytä kääntyä asiantuntijan tai ammattilaisen puoleen. Hyvin ja oikeilla tuotteilla tehty rappaus kestää kuitenkin kymmeniä vuosia, on myös helppohoitoinen ja näyttää hyvältä.

Rappauslaastien ja rappaus menetelmän valinnassa annamme mielellämme apua, neuvoja ja ohjeita, ota yhteyttä vaikka heti.


Kolmikerrosrappaus

Kolmikerrosrappaus

Kolmikerrosrappaus on vanha ja perinteinen ulkoseinän rappaus, joka koostuu nimensä mukaisesti kolmasta erityyppisestä rappauslaasti kerroksesta. Se ei kuitenkaan määritä itsessään rappauksen paksuutta, siihen vaikuttaa eniten alustan suoruus ja käytettävät laastityypit. Kolmikerrosrappaus koostuu tartuntarappauksesta, täyttö-/oikaisurappauksesta ja pintarappauksesta, ennen aikaan rappaus viimeisteltiin yleensä maalamalla, maali valitaan käytettävän laastitypin mukaan. Pienennä pakasvaurio riskiä, käytä vedenimuluokan W 2 rappauslaasteja. Perinteinen massiivisen tiilitalon rappaus ja rappaus mineraalisille harkkoseinille.


SL 67 rappauslaasti

Kaksikerrosrappaus

Kaksikerrosrappaus koostuu kahdesta erityyppisestä rappauslaasti kerroksesta. Rappauksen paksuus voi olla ohuehko tai paksuudeltaan kuin kolmikerrosrappauskin, alustan suoruus ja käytettävät laastityypit määräävät hyvin pitkälti rappauksen kokonaispaksuuden. Rappaus koostuu pohja- ja pintarappauksesta, pintarappaus voi olla Jalolaasti tai esimerkiksi Silikaattilaasti. Tämä rappaustyyppi on yleisin uuden kivitalon raapaus nykyisin.


Multi 5 ohutrappauslaasti

Ohutrappaus

Ohutrappaus voidaan tehdä yhdellä valkoisella tai värillisellä rappauslaastilla, kuten Baumit Multi 5, tai kahdella laastilla, ohutrappauslaastilla yleensä verkotettuna ja pinnoitetaan värillisellä pintalaastilla, kuten Baumit SilikatTop, Baumit Jalolaatilla tai viimeistely voidaan tehdä myös maalaamalla. Yleinen rappaus uudisrakentamisessa, kun alustana on hyvin eristettyt seinät. Sopii myös kohteisiin, kuten aidan rappaus, tukimuurin rappaus, ulkogrillin rappaus, savupiipun rappaus.


kuultorappaus

Kuultorappaus

Kuultorappaus tehdään yhdellä rappauslaastilla ohuena kevyesti peittävänä kerroksena. Pinta viimeistellään hiertämällä. Alustan epätasaisuuksia ei yritetä peittää, eikä oikaista, vaan alusta voi osin jopa olla näkyvissä. Tällä rappaustyypillä jäljitellään vanhojen keskiaikaisten kivilinnojen muurauksen yhteydessä tehtyä "säkkirappausta" jolla muuraussaumasta ylipursunut kalkkilaasti levitettin ohuelti koko seinäpinnan yli. Tähän rappaukseen sopivia laasteja ovat Baumit Jalolaastit MSP, SEP ja EST, kuten myös Multi 5.


slammaus

Slammaus

Slammaus tehdään yhdellä rappauslaastilla. Slammaus voi olla rappauksen päälle tehtävä pintarappaus tai mineraaliselle alustalle tehtävä ohutpinnoitus. Laasti levitetään tasaisena ohuena kerroksena ja pinta viimeistellään esimerkiksi harjaamalla. Laasteina voidaan käyttää Baumit Jalolaasteja vakoinen/värillinen tai ohutrappauslaasteilla, jos pinta viimeistellään maalaamalla. Käytetään betoniaidan slammaus, seinän pinnoitus, savupiipun slammas, takan pinnoitus.


terastirappaus

Terastirappaus

Terastirappaus on pintarappaustyyppi, joka tehdään riitävän vahvan oikaisurappauksen päälle. Terastirappauksen paksuun on 10-20 mm, riippuen kiviaineksesta ja tarastirappauksen tyypistä. Terastirappausta on kolme eri tyyppiä, jotka eroavat toisistaan pääasiassa viimeistelynsä osalta. Pesuterasti viimeistellään pesemällä pinta puhtaaksi niin, että rappauslaastin runkoaineet tulevat näkyviin. Hakattuterastiviimeistellään hakkaamalla pinnasta ohut kerros pois, hammastelulla taltalla. Tätä rappausta on käytetty vanhoissa 40-50 luvulla rakennetuissa kerrostaloissa, usein ensimmäisen kerroksen seinissä ja pääsisään käyntien ympärillä. Revittyterasti käsitellään repimällä pinta piikihiertimellä, joilloin runkoaineet tulevat esiin ja pinta jää karheaksi.


soita
posti

Copyright © Kivira Oy 1995 - 2019

All Rights Reserved